Gebra wordt Vakcentrum

Klik hier

RI&E
Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Met de Gebra RI&E kunt u geheel digitaal de checklist invullen voor een RI&E die specifiek voor de branche is opgesteld. Aan de hand van vragen, die alle zijn voorzien van een toelichting, kunt u de risico’s in uw bedrijf in kaart brengen. Het systeem houdt er rekening mee dat u niet zomaar een uurtje kunt vrijmaken. De vragen die u hebt beantwoord worden opgeslagen, en met uw unieke gebruikersnaam en wachtwoord, kunt u op een ander moment gewoon weer verder gaan.
Op basis van de ingevulde checklist maakt het systeem automatisch een plan van aanpak.

U bent Gebra-lid en u wilt uw RI&E-checklist maken of inzien
Klik hier
Uw werkgever heeft u verzocht de RI&E in te vullen
Klik hier
U bent (nog) geen Gebra-lid
Klik hier
U heeft de checklist ingevuld en u wilt een toetsing aanvragen
Klik hier

Verplichtingen
Iedere werkgever is wettelijk verplicht binnen zijn bedrijf een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit te voeren en deze te laten toetsen. Met behulp van de RI&E legt de werkgever schriftelijk vast welke risico’s er voor werknemers zijn verbonden aan het werken in de onderneming. Op basis van de RI&E moet de werkgever een plan van aanpak maken. In dit plan is aangegeven op welke wijze de geconstateerde risico’s moeten worden opgelost en op welke termijn. Bij risico’s moet u niet alleen denken aan veiligheidsaspecten, maar ook aan de gezondheid en het welzijn van de werknemers.

Als de RI&E is opgesteld moet deze getoetst worden door een arbodeskundige. Deze controleert of de ingevulde checklist daadwerkelijk overeenkomt met de situatie in uw bedrijf. Indien u lid bent van Gebra en het bedrijf heeft minder dan 25 werknemers en maximaal 1 vestiging, dan bedragen de kosten hiervoor € 99,- ex btw (niet-Gebra-leden betalen € 175,-). Bij meer vestigingen en/of meer dan 25 werknemers is het tarief op aanvraag. De ondernemer dient de RI&E in alle gevallen zo volledig mogelijk in te vullen. Klik hier om een toetsing aan te vragen.

Controle
De Arbeidsinspectie controleert of u een RI&E hebt uitgevoerd, of deze up-to-date is en of u deze hebt laten toetsen. Hebt u geen RI&E of is de RI&E niet meer up-to-date, dan kunnen hoge boetes worden opgelegd van € 900,- en meer.

Voordelen Gebra-RI&E
Indien u gebruikmaakt van de Gebra-RI&E dan heeft dat voor de ondernemer een aantal specifieke voordelen:

  • gebruikmaken van de RI&E is geheel gratis;
  • met uw gebruikersnaam en wachtwoord is de RI&E een persoonlijk document op onze website en dat maakt het administratieve beheer van de RI&E erg handig en eenvoudig;
  • de Gebra RI&E genereert automatisch een plan van aanpak; een handig hulpmiddel en u kunt het plan van aanpak zelf altijd wijzigen;
  • gratis e-mail-alert: het systeem geeft een waarschuwing per e-mail indien een door u geplande datum in het plan van aanpak is bereikt;
  • voordelige toetsing: via Gebra kunt u de RI&E voordelig laten toetsen door een arbodeskundige. Klik hier om een toetsing aan te vragen;
  • gratis helpdesk bij het Gebra-secretariaat.

‘Houdbaarheid’ van uw RI&E
Als u de RI&E ooit hebt ingevuld en evt. openstaande punten zijn opgelost, dan blijft de RI&E geldig. Mochten er zaken in het bedrijf zijn veranderd, denk aan een verbouwing, nieuwe winkelinrichting, nieuwe procedures, toegenomen criminaliteit, veel nieuwe medewerkers enz., dan is het goed de RI&E nog eens te doen. Een RI&E is immers bedoeld om risico's te inventariseren.

Meer informatie over de RI&E
Via deze link kunt u nog meer informatie lezen over de RI&E.

Groothandel én lid van Gebra
Bent u lid van Gebra én hebt u een groothandel? Dan kunt u de Gebra-RI&E gebruiken als basis. De Gebra-RI&E alleen volstaat echter niet, denk bijvoorbeeld aan heftruckgebruik. Wij adviseren u contact op te nemen met uw arbodienst en hen te vragen uw Gebra-RI&E te toetsen en tegelijk aan te vullen op de nog ontbrekende onderdelen. Een hoger veiligheidskundige van uw arbodienst kan dit voor u regelen.

Als u lid bent van Gebra en ingelogd op deze website, dan bent u  - dankzij een automatische koppeling - ook ingelogd in AMS (het Arbo Management Systeem van Raatwerk). Dit systeem wordt gebruikt voor uw digitale RI&E.

Indien u van meerdere e-mailadressen gebruikmaakt, of u hebt uw e-mailadres wel eens gewijzigd, dan kan het zijn dat u problemen ervaart met de koppeling. Bel, mail of chat ons dan. We helpen u graag verder!

Telefoonnummer: 079 - 351 43 21

E-mailadres: info@gebra.nl.

A. Wessels (Anita)
communicatiemedewerker

F.J. de Best (Fleur)
adjunct-directeur